Devecsery László:


A két kis pék kalandjai 


Devecsery László dramatizált meséivel és eredeti mesejátékaival a kicsiktől a felnőttekig közös játékra hív fel. Óvodai, iskolai csoportok, színjátszó körök számára, klubdélutánra, ünnepélyre, különféle rendezvényekre több klasszikus és újabb keletű mese színpadi változatát készítette el. Megeleveníti Andersen történetét a ruhátlan császárról, aki hiúsága áldozata lett, vagy Mátyás király esetét a népsanyargató kolozsvári bíróval; Csontos Szigfridet Móra Ferenc Kincskereső kisködmönéből, aki azért nem adja el a rábízott könyveket, mert maga akarja elolvasni őket... Az újabb keletű mesék közül kiemeljük a szerző mulatságos és tanulságos színjátékait, például a csetlő-botló két kis pék kalandjairól, vagy a Kerekerdő 999 éves tölgyfájának igazságosztó botjáról szólót.

Szép pillanatokat teremthetünk Tarcsai Szabó Tibor meséjének színpadra állításával. Hőse Pamuhihőke, akinek barátja, Sámsemék sorvadásos szomoritiszben szenved - vagyis bú rágja a lelkét. Pamuhihőke az egyetlen gyógyszer, a kencefice csudamice-kapszula megszerzése érdekében hosszú útra indul. Sok próbatételen esik át, miközben eljut a halandzsárok földjére, megismerkedik a Repülőkopterrel és még a szoborkányokon is segíteni tud.

A kötetet Devecsery László március 15-i ünnepre készült összeállítása zárja. A sikeres színpadra állítást a szerző fantáziadús, ugyanakkor praktikus rendezői instrukciói segítik.

Ciceró Kiadó