"Tarkaságok ezek a könyvek, akár a borítók, és átszövi mindegyiket a leleményes humor. Jók a történetek, barátainkká válnak a derekas illetők, szurkolunk a gonoszak ellen - s nekem nem szabad ismertetnem a regény-forma elbeszélésfüzér egyetlen csattanóját sem. Van ilyen, sok!"

Tandori Dezső  "A Pamuhihőke és Sámsemék remek könyv. Érdekes. Csodálatos. Lenyűgöző. De miért ne lehetne emellett valami más is? Nem nagyon, csak egy kicsit. Mint amilyen különbség van a Hamupipőke és a Pamuhihőke között."

Szegő András  


Az író humorral és bölcsességgel átszőtt meséi élvezetesek, mulatságosak, izgalmasak, alkalmasak arra, hogy felébresszék a gyerekek kíváncsiságát és fejlesszék intellektusát, vagyis maradéktalanul megfelelnek a "jó mese" kritériumainak.

Boldizsár Ildikó  

Öné lett rajz Könyvek Mesék Abszurdok Feldolgozások Ezt írták Galéria
Megjelent

Az állat én vagyok

című könyvben
A kecskebirkákJó messze innen, ahol még a nap se süt éjszakánként, egy árnyas völgyben éldegéltek a kecskebirkák. Nagyon békés teremtmények voltak ezek a kecskebirkák, csak ritkán esett meg, hogy leöldösték, és földönfutókká tették a szomszéd népeket. Igaz ugyan, hogy a csata hevében ilyenkor az asszonyokat és a lányokat megbecstelenítették, majd körbetekerték arcukat celluxszal, de ettől eltekintve ártalmatlan, szelíd lelkű nép volt a kecskebirkáké.
Történt egyszer, hogy a kecskebirkák öreg királya, IV. Merínó, meg talált halni. A trónon legidősebb fia, Alabárd követte őt, majd mikor ő is kilehelte a lelkét, a nép király nélkül maradt.
Ekkor a kecskebirkák elhatározták, hogy versenytárgyalást írnak ki a királyi címért. Jöttek is százával a szerencsét próbáló kalauzok, nyugdíjasok és teremőrök, hogy elnyerjék a jó kis zsíros állást. Különösen, hogy a győztest nemcsak királynak, hanem a fociválogatott szövetségi kapitányának is kinevezték!
A versenytárgyalást egyszerű, de roppant ötletes feltétel teljesítésével lehetett megnyerni: a győztesnek meg kellett ennie az összes riválisát. Napokon keresztül tartottak a speciális kétoldalú tárgyalások, s eközben sorra véreztek el a pályázók. Addig-addig folyt a küzdelem, míg végül már csak ketten maradtak. Pepe, a félhülye sivatagi oroszlán és Toportyán, a véres szájú pártelnök. Kerülgette egymást a két vitéz megfáradtan, elnehezült hassal, mikor Toportyán egyszer csak így szólt.
- Ide figyeljen, kedves Pepe úr, én tisztelettel ráirányítanám becses figyelmét a konszenzus lehetőségére. Azt javallanám, hogy lépjünk kormánykoalícióra és osszuk meg egymás között az ország irányításának háládatlan feladatait. Ennek értelmében bátorkodom felajánlani Önnek a megtisztelő királyi tisztet, míg jómagam beérem a szövetségi kapitány szerényebb posztjával.
Pepe, a félhülye sivatagi oroszlán beleegyezett a felajánlott megoldásba, így aztán másnap őt koronázták a kecskebirkák királyává, Toportyán pedig a focisták kapitánya lett.
Ebben az időben élt az országban egy kapuhajlító mester, aki olyan híres volt, hogy messze földről hozzá jártak a kecskebirkák kaput hajlíttatni. Volt ennek a mesternek két lánya, Etelke és Italka, akik annyira randák voltak, hogy a napra lehetett nézni, de rájuk nem. Ezért aztán kerülte őket mindenki. Ha meg véletlenül mégis összeakadtak velük, hát inkább a napot bámulták, csak rájuk nézni ne kelljen. Egy idő múltán, mikor már többen megvakultak a faluban, a kapuhajlító mester elhatározta, hogy kiházasítja lányait. Elvitte hát őket a királyhoz és felajánlotta neki lányainak mind a négy kezét. Pepe, a félhülye sivatagi oroszlán annyira azért nem volt hülye, hogy elvegye a lányokat, ezért elküldte őket Toportyánhoz, bár neki már volt felesége.
A két lányt Toportyán se vette nőül, viszont azon nyomban beállította őket a focicsapatba hátvédnek. Ettől kezdve a válogatott már nem kapott több gólt a mérkőzéseken, mert minden csatárnak azon nyomban megremegett a lába, mihelyst Etelekével és Italkával szembekerült.
Miután ilyen kiváló csapatot összehozott, Toportyán követséget küldött a szomszédos lóegerekhez, és kihívta őket egy válogatott focimeccsre. A tét a vesztes csapat fél királysága volt.
A lóegerek elfogadták a kihívást. Nekik ugyanis három borzasztó ronda hátvédjük is volt: Elemér, Kázmér és Rozmér. Ezen kívül pedig az ő csapatukban játszott Füfüce, a csodacsatár is, aki akkorát tudott rúgni a labdába, hogy akit a labda eltalált, az bizony menten kilyukadt.
A mérkőzés előtti éjszaka történt, hogy a két csapat a város kocsmaintézményében összetalálkozott. Elemér és Kázmér ott helyben beleszeretett Etelkébe és Italkába, akik szintén nem maradtak érzéketlenek a két férfiú csúfságával szemben. Hogyne, mikor végre találtak valakit, aki pont olyan förtelmes, mint ők! Azon nyomban össze is házasodtak, s otthagyva csapot-papot rögtön nászútra indultak. A lóegerek nem bánkódtak ezen nagyon, mert nekik még mindig volt egy ronda Rozmérjuk, hogy Füfücéről, a csodacsatárról már ne is beszéljünk.
A kecskebirkák viszont szörnyen megijedtek, hogy a másnapi meccset elveszítik, s akkor oda a fél királyság. A helyzetet Etelke és Italka apja, a híres-neves kapuhajlító mester oldotta meg. Fogta magát és az éjszaka leple alatt úgy meghajlította a kecskebirkák kapuját, hogy a labda már át se fért rajta. Így aztán a mérkőzés első félidejében még Füfüce sem tudott gólt rúgni a kecskebirkáknak, igaz, ők sem voltak sikeresebbek. A szünetben az élelmes kecskebirkák gyorsan kicserélték a két kaput, így a mérkőzés eredménye végül gól nélküli döntetlen lett.
A lóegerek ezen annyira feldühödtek, hogy minden útjukba kerülő kecskebirkának megráncigálták a fülét. Ezt viszont már a kecskebirkák sem hagyhatták annyiban! Ástak egy gödröt a város főterén, és dühösen belekiabáltak mindenféle csúnyaságot, mint például azt, hogy „Teringettét lóegerek!", meg más ehhez hasonló csúfságokat.
Azóta is dúl a háborúság a két nép között, pedig az idők elmúltával a leszármazottak már arra sem emlékeznek, hogy mi miatt is tört ki a haragvás. Ezért aztán jutalmat tűztek ki annak, aki erre a kérdésre válaszolni tud. A boldog nyertes Etelke és Kázmér leszármazottjának kezét és a focicsapat szövetségi kapitányi címét nyerheti el, ami mint tudjuk, nem akármilyen megbízatás. Igaz, hogy a leányzó az ősök bájainak jegyeit hordozza magán, de mint tudjuk egy hátvédnek ez kifejezetten előny!
Ha gondoljátok, próbáljátok ti elnyerni a nemes megbízatást, hiszen a hiteles történetet már ismeritek… Kívánok sok szerencsét néktek a versenytárgyaláshoz!