"Tarkaságok ezek a könyvek, akár a borítók, és átszövi mindegyiket a leleményes humor. Jók a történetek, barátainkká válnak a derekas illetők, szurkolunk a gonoszak ellen - s nekem nem szabad ismertetnem a regény-forma elbeszélésfüzér egyetlen csattanóját sem. Van ilyen, sok!"

Tandori Dezső  "A Pamuhihőke és Sámsemék remek könyv. Érdekes. Csodálatos. Lenyűgöző. De miért ne lehetne emellett valami más is? Nem nagyon, csak egy kicsit. Mint amilyen különbség van a Hamupipőke és a Pamuhihőke között."

Szegő András  


Az író humorral és bölcsességgel átszőtt meséi élvezetesek, mulatságosak, izgalmasak, alkalmasak arra, hogy felébresszék a gyerekek kíváncsiságát és fejlesszék intellektusát, vagyis maradéktalanul megfelelnek a "jó mese" kritériumainak.

Boldizsár Ildikó  

Öné lett rajz Könyvek Mesék Abszurdok Feldolgozások Ezt írták Galéria

Tandori Dezső olvas(a)ta
A Ciceró Könyvműhely fölfedezettje az a meseíró, Tarcsai Szabó Tibor, aki nem is először jelentkezik (most Micsoda város! című kötetével). Megjelent korábban már tőle A jajszárnyú fecskerigó (talán legmeghittebb alkotása), meg a bizarr Pamuhihőke és Sámsemék (szintén Ciceró), s azt hiszem, a szerző elindult a siker útján.

Tarkaságok ezek a könyvek, akár a borítók, és átszövi mindegyiket a leleményes humor. Klasszikus mesehangvétel! Nem röstellvén a gárdonyis indíttatást sem, ám a maiak iskoláit is kijárva. Zalapács, Torzasztó Kalambár, a város, melynek Mesélnek a neve, kiegészülve átlagosabb embernevekkel, helyekkel, üde labirintusba hívogat. A maiság sehol nem erőltetett, remekül ötvöződik a klasszikummal. Jók a történetek, barátainkká válnak a derekas illetők, szurkolunk a gonoszak ellen - s nekem nem szabad ismertetnem a regény-forma elbeszélésfüzér egyetlen csattanóját sem. Van ilyen, sok! És van térkép a városról, és tetszenek nekem a rajzok (Kalmár István munkái). Meglepne, ha mai meseelvárásoknak e könyv kitűnően meg nem felelne!


2019.02.13. - mai hír: elhunyt Tandori Dezső... nyugodjon békében!

 
Ä