"Tarkaságok ezek a könyvek, akár a borítók, és átszövi mindegyiket a leleményes humor. Jók a történetek, barátainkká válnak a derekas illetők, szurkolunk a gonoszak ellen - s nekem nem szabad ismertetnem a regény-forma elbeszélésfüzér egyetlen csattanóját sem. Van ilyen, sok!"

Tandori Dezső  "A Pamuhihőke és Sámsemék remek könyv. Érdekes. Csodálatos. Lenyűgöző. De miért ne lehetne emellett valami más is? Nem nagyon, csak egy kicsit. Mint amilyen különbség van a Hamupipőke és a Pamuhihőke között."

Szegő András  


Az író humorral és bölcsességgel átszőtt meséi élvezetesek, mulatságosak, izgalmasak, alkalmasak arra, hogy felébresszék a gyerekek kíváncsiságát és fejlesszék intellektusát, vagyis maradéktalanul megfelelnek a "jó mese" kritériumainak.

Boldizsár Ildikó  

Öné lett rajz Könyvek Mesék Abszurdok Feldolgozások Ezt írták Galéria
Megjelent

Az állat én vagyok

című könyvben
Mai meseÉlt egyszer egy szegény asszony, akinek született egy gyönyörű fia. Olyan szép volt, hogy csodájára járt az összes szomszéd. Amikor felcseperedett, így szólt hozzá az édesanyja.
- Drága fiam, eljött az ideje, hogy szerencsét próbálj a világban! Indulj hát neki a hosszú útnak, és légy bátor, merész! Meglátod a szerencse nem kerül majd el!
- Nem úgy van az, édesanyám! - válaszolta a fiú. - Nem az én dolgom világot próbálni!
- Hát kié, te?
- A legkisebb fiú dolga az!
- De hát csak egyetlen fiam van, te gyerek! Így aztán te vagy a legnagyobb, s egyben a legkisebb fiam is!
- Az lehet, de néhány év múlva, mikor testvéreim lesznek, már én leszek a legidősebb fiú! S így aztán, mivel a legkisebb gyermek dolga szerencsét próbálni, nekem bizony semmi dolgom a világgal! Sem most, sem máskor! S bizony, így is történt, ahogy a fiú megjósolta. A szegény asszony hamarosan szült még egy gyermeket. Mikor az is nagyobbacska lett, az anyja így szólt hozzá.
- Édes fiam, legkisebb gyermekem! Ideje, hogy szerencsét próbálj a világban. Vár a sok feladat, s a fél királyság!
- Ugyan már, édesanyám! - szólott a fiú. - Ez nem az én dolgom, hanem a harmadik gyereké! Én pediglen csak a másodszülötted vagyok, tehát a szerencsepróbálással bizony még várni kell!
Mit tehetett szegény asszony, várt. S mikor a harmadik fia is megszületett, nagyon örvendezett, mert tudta, hogy bizony hamarosan eljön a várva várt nap, s a legkisebb gyermek végre beteljesíti sorsát.
- Édes fiam, drága Butykó! - szólongatta harmadik fiát, mikor úgy gondolta, hogy elérkezett az idő. - Indulj útnak, vár a sok kaland, s a jutalom! Küzdj meg a boszorkánnyal, a hétfejű sárkánnyal, s a gonosz manókkal, hogy elnyerhesd jutalmadat, a királykisasszony kezét és a fél királyságot!
- Jól van drága édesanyám, csak lepihenek kissé! - ásítozott Butykó.
- Ne ásítozz, édes fiam, hanem indulj a világnak!
- Csak óvatosan azzal az indulással - intette Butykó. - Képzeld el, mi történik, ha fáradtan, pihenés nélkül indulok útnak! Elbotlom már az első akadálynál! Jobb lesz, ha alszom pár órácskát, s csak aztán kísértem meg a szerencsét. Frissen, kipihenten - azzal már dőlt is be az ágyba, s fordult egyenesen a fal felé.
Az anyja türelmetlenül járkált fel- s alá a házban. Néhány óra elteltével aztán keltegetni kezdte Butykót.
- Édes fiam, indulnod kéne már! Várnak a boszorkányok, sárkányok, s a többi borzasztó teremtmény!
- Mindjárt, mindjárt, csak alszom még egy keveset - morogta Butykó, s húzta tovább a lóbőrt.
- De édes fiam! A mesék főhősei nem szoktak aludni! - tördelte a kezét az anyja. - Hosszú napokon keresztül lovagolnak a sűrű, sötét erdőkön keresztül. Megküzdenek minden ármánnyal, gonoszsággal. Túljárnak a randa boszorkány eszén! Megküzdenek a tűzokádó, hétfejű sárkánnyal! Legyőzik a gonosz manókat! S mindeközben nem alszanak egy jottányit sem! Így aztán feleségül veszik végül a gyönyörű királykisasszonyt, s elnyerik véle a fél királyságot!
Hanem beszélhetett Butykónak, amennyit csak akart, az úgy horkolt tovább, mintha az lenne a dolga. Aludt egy napot, kettőt, átaludta az egész hetet, az egész hónapot.
S mit kerteljünk, bizony átaludta az egész mesét.
A boszorkány, a hétfejű sárkány és a gonosz manók meg azóta is csak röhögnek a markukba.