"Tarkaságok ezek a könyvek, akár a borítók, és átszövi mindegyiket a leleményes humor. Jók a történetek, barátainkká válnak a derekas illetők, szurkolunk a gonoszak ellen - s nekem nem szabad ismertetnem a regény-forma elbeszélésfüzér egyetlen csattanóját sem. Van ilyen, sok!"

Tandori Dezső  "A Pamuhihőke és Sámsemék remek könyv. Érdekes. Csodálatos. Lenyűgöző. De miért ne lehetne emellett valami más is? Nem nagyon, csak egy kicsit. Mint amilyen különbség van a Hamupipőke és a Pamuhihőke között."

Szegő András  


Az író humorral és bölcsességgel átszőtt meséi élvezetesek, mulatságosak, izgalmasak, alkalmasak arra, hogy felébresszék a gyerekek kíváncsiságát és fejlesszék intellektusát, vagyis maradéktalanul megfelelnek a "jó mese" kritériumainak.

Boldizsár Ildikó  

Öné lett rajz Könyvek Mesék Abszurdok Feldolgozások Ezt írták Galéria
Megjelent

Az állat én vagyok

című könyvben
Útmutató a sörbefáncos bölöde készítéséhezA sörbefáncos bölöde elkészítése a férfiak - és valljuk be, sok esetben a nők - legkedveltebb időtöltése (ha nem tudod, mi az - persze csak a sörivás után -, akkor nem is vagy igazi férfi!), ám mindenkit óva intenék attól, hogy felkészületlenül, saját szegényes konyhai gyakorlatára támaszkodva próbálja meg elvégezni ezt a nagy szaktudást igénylő, embert próbáló feladatot. Útmutatónkat az alapfokú ismeretekkel rendelkező férfiak részére készítettük azért, hogy képesek legyenek eme igazi szucsigi megfelelő elkészítésére.

Hozzávalók 2 személyre:

 • 1 db megfelelő bölöde
 • 15-20 puszkece
 • 2 db sörcicált fittergerc
 • 1 db nyelves pipova
 • 1 db küküce
 • 1 db enyele
 • 1 db 5-10 cm-es hosszanti nyeleve
 • 1 db suttyantyú
 • 1 db egylyukú kösztölce
 • 5-10 cl törbelé ennek hiányában 1db dupla törbegumó

 • A sörbefáncos bölöde elkészítését sokak elhibázott gyakorlatával ellentétben nem a bölöde azonnali bepucálásával, hanem a sörbefánc-szósz elkészítésével kell kezdeni. A sörbefánc loffolásához ugyanis rendszerint hosszú simonyálásra van szükség, hiszen csak elvétve fordul elő, hogy a sörbefáncot már loffolt állapotban kapjuk. Vannak, akik ennek ellenére megpróbálják a bölödét rögtön bepucálni, ám ez esetben a szósz rendszerint nem hogy loffogni, de még szetymegni se képes. Esetenként viszont csúnyán összepottyolodik! Ettől kezdve pedig nem is beszélhetünk többé igazi szucsigiről…
  Először is a bölödét óvatosan fektessük vízszintes felületre, és laza csuklóval könnyedén simonyáljuk végig, miközben 15-20 puszkecét helyezünk el rajta. Ezzel beindítjuk a loffolás lassú folyamatát, mely alapja minden tisztességes szucsiginek. Néhány perc eltelte után szelíden kösztöljük meg a 2 db csücsösen sörcicált fittergercet. Lotykoljuk át őket nyelves pipovánkkal - de lehetőleg a panyovált fajtából! -, majd ha már alaposan megfonyáltuk, állni hagyhatjuk néhány percig. Ez idő alatt óvatos mozdulatokkal előkészíthetjük a sörbefánc kukuváját, magyarul a pofonyát.
  De nehogy azonnal a küküce megreffentésével kezdjük! Előbb mindig a széleit mároljuk körbe, egészen addig, míg enyelénk teljesen hóbucos nem lesz. Ekkor 5-10 cm-es hosszanti nyelevével megszopározzuk, s ha már megfelelő mennyiségű hóbuc-retemesz tölti ki konyálunkat, akkor - de csakis akkor! -, simigáljuk szét a kükücét addig, míg teljesen nyögevényes nem lesz.
  A nyögevény jelzi nekünk, hogy kükücénk készen áll a reffentésre. Ám mielőtt ehhez igazából hozzálátnánk, érdemes visszatérni néhány funyálás erejéig a sörcicált fittergercekhez, az ismételt felcsücsösítés céljából. Ezáltal ugyanis sokkal revedtebb hoppákot érhetünk el!
  Ez az a felemelő pillanat, amikor végre hozzáláthatunk a bölöde várva várt pucálásához! Óvatosan vegyük elő fittyegő suttyantyúnkat, és gárdoljuk fel. Ehhez rendszerint a bölödenyúlványok is segítségül szolgálnak. Eközben azonban mindig nagyon vigyázzunk, nehogy kiszáradjon kukuvánk loffoszósza!
  Lassú, finom mozdulatokkal guváljuk bele előregárdolt suttyantyúnkat a korábban simigált pofonyába, és óvatosan préseljük át az egylyukú kösztölcén. Nagy figyelmet fordítsunk arra, hogy éppen a megfelelő mennyiségű koppolást végezzük el, és az is nagyon fontos, hogy csak annyit üssünk, amennyit a repeténk elbír!
  Nehogy azt higgyük azonban, hogy a törbelé előmoszotolásakor kész is vagyunk a sörbefáncos bölöde elkészítésével! Sokan hajlamosak arra, hogy az utolsó simigálásokat elhanyagolják, pedig ezzel tehetjük teljesen honyává a mucukát! Ne legyünk hát restek, és lassú mozdulatokkal szimonyázzuk át még egyszer bölödénket, ami ekkorra válik teljesen sörbefáncossá. Ezután már elégedetten dőlhetünk hátra, hiszen mindent megtettünk a siker érdekében.
  Néhány esetben előfordulhat, hogy minden igyekezetünk ellenére bekarál a küküce, és koppolásunk nem jár sikerrel. Ilyenkor nem moszotol elő magától a törbelé, így azt magunknak kell kisajtolnunk két törbegumónk nyúlványának szelíd tütykölésével. Ez azonban már nem az igazi szucsigi...
  Jó kísérletezést és sok sikert kívánunk!